2 July Current Affairs

 


 

Question 1 = Which Indian has been honored by the United Nations for fighting the coronavirus virus epidemic?

Answer = K. K. Shailaja.

  • She is the health minister of Kerala.

 


 

Question 2 = Which state has started the scheme called Hamara Ghar Hamara Vidyalaya ?

Answer = Madhya Pradesh.

 


 

Question 3 = On which day National Doctor Day is celebrated ?

Answer = On 1st of July.

  • It is celebrated in the honor of Dr. Bidhan Chandra Rai.

 


 

Question 4 = Which artillery contingent of the Indian Army has completed 100 years of its establishment on 29 June 2020 ?

Answer = 22 Medium Regiment has completed 100 years of its establishment.

 


 

Question 5 = Under which title the Ministry of Tourism has organized the 39th webinar Dekho Apna Desh series ?

 Answer = Unlocking Travel and Tourism Safety and Responsibility during Covid-19.

 


 

Question 6 = Which state of India has launched Project Platina ?

Answer = Maharashtra.

  • Under this project, the world's largest plasma therapy trial will take place.

 


 

Question 7 = Which Indian umpire has been included in the elite panel for the season 2020-21 by the ICC ?

Answer = Nitin Menon.

 


 

Question 8 = Recently which institution has started the Swalamban Crisis Responsive Fund ?  

Answer = SIDBI.

  • SIDBI has its head office in Lucknow.

  • Its current president is Mohammad Mustafa.

  • It was established on 2 April 1990.

 


 

Question 9 = Which bank has launched e-Kisan App ?

Answer = HDFC Bank.

  • Through this app, farmers will get the facility of farming and banking from home.

 


 

Question 10 = Which Indian children's art book has won a bronze medal in the Interactive Children's Book category at the IPPY Awards 2020 ?

Answer = Art is a verb.